Ayurvedische polsdiagnose kent een lange geschiedenis. In de Ayurvedische Sanskriet literatuur wordt dit Nadi Pariksha genoemd wat ook wel het onderzoeken van de polsslagader betekent. Voor de Vaidya’s (Ayurvedische geneesheren) is polsdiagnose een belangrijke manier om informatie over de patiënt te verkrijgen.
De kunst van het onderzoek van de pols kan alleen geleerd worden van een leermeester. Uit boeken kun je het niet leren, net zoals je zwemmen ook niet uit een boek kan leren. Een arts die de kunst van de polsdiagnose verstaat wordt een Nadi Vidwan (kenner van het polsonderzoek) genoemd.
De patiënt wiens pols gevoeld wordt dient nuchter te zijn of in ieder geval als de gezondheid dit niet toelaat minimaal twee uur van te voren niets gegeten of gedronken te hebben. Voor de polsdiagnose wordt geen informatie tussen patiënt en arts uitgewisseld. Dit om te voorkomen dat de arts tijdens het pols voelen beïnvloed wordt door hetgeen hij heeft vernomen. De pols reflecteert de lichamelijke / geestelijke conditie van de patiënt, en geeft direct aan waar de verstoring zit. Zo kan de Ayurvedische arts op basis van de polsdiagnose al belangrijke richtlijnen geven voor herstel van het evenwicht.
Bij de Ayurvedische polsdiagnose voelt de Ayurvedische arts met drie vingers de pols en kan zo eventuele onevenwichtigheden in de balans en het samenspel van de dosha’s vaststellen. Na onderzoek zal de arts vertellen wat hij heeft waargenomen.
Op die manier kan de patiënt verifiëren of de arts het goed heeft gevoeld. Immers bij een goede diagnose zal de arts in staat zijn de patiënt te vertellen waar hij of zij last van heeft.

Hoe wordt een polsdiagnose gedaan?
De polsdiagnose geschiedt door middel van drie vingers (zie afbeelding). Onder de wijsvinger wordt de Vata-energie gevoeld, onder de middelvinger de Pitta-energie en onder de ringvinger de Kapha-energie.

 • Vata is het katabole, bewegende principe in ons lichaam en is opgebouwd uit lucht en ether. Vata vindt zijn oorsprong in de dikke darm.
 • Pitta is het metabole principe en is opgebouwd uit vuur en water. Pitta heerst in de maag en dunne darm.
 • Kapha is opgebouwd uit aarde en water en heerst in de longen en maag. Het is het opbouwende principe.

Onder iedere vinger zal iets anders gevoeld worden. Met kennis van de Ayurveda, uitgebreide ervaring met de polsdiagnostiek, zal de arts in staat zijn hetgeen hij heeft gevoeld te interpreteren. De intuïtie van de arts speelt hierbij een belangrijke rol. Ayurveda kent talrijke geschikte methoden om een vastgesteld gebrek aan evenwicht uit te balanceren.

Basti – Medicinale klysma, enema therapie. Een belangrijke zetel van vata is de dikke darm. Ayurvedische basti omvat het via de rectum naar de dikke darm binnenbrengen van kruidenmengsels (op sesamolie basis) en kruidenpreparaten in vloeibare vorm. Basti is de meest effectieve behandeling bij vata aandoeningen.

Aanbevolen bij: constipatie, buik, chronische koorts, koude, seksuele stoornissen, nierstenen, hart pijn, rugpijn, ischias en andere pijn in de gewrichten. Andere vata aandoeningen zoals artritis, reuma, jicht, spierkrampen en chronische hoofdpijn.

Hridaya basti – Hrid is het Sanskrietwoord voor ‘het hart’, en bij deze behandeling wordt er een dijkje van deeg op het borstgebied aangebracht. In het kommetje wordt warme, medicinale olie aangebracht en enige tijd vastgehouden. De olie wordt een aantal keer ververst om de temperatuur aangenaam warm te houden. Deze behandeling is uitstekend bij ademhalingsproblemen en problemen met het hart. De behandeling is ook inzetbaar bij problemen van emotionele aard. Hridbasti wordt met een plaatselijke of algehele lichaamsmassage afgesloten.

Aanbevolen bij: astma, benauwdheid, bronchitis, aandoeningen aan het hart, hartkloppingen, hoge bloeddruk, angina pectoris, spierkrampen, stijfheid, woede en verdriet.

Kati Basti – Kati Basti is een techniek die wordt toegepast bij rugklachten; chronische lage rugpijn, hernia, wervelkolom problemen, rugstijfheid, ontstekings- en of spierpijn. Het kan ook worden ingezet bij rugklachten die vanuit het bekkengebied of vanuit de buik doorstralen naar de rug, of bij rugpijnen tussen de schouderbladen waar zich bepaalde spanningen hebben opgehoopt. Het doel van de Kati Basti is om de plaats die overbelast en ongezond is tot diepe ontspanning te brengen. Deze behandeling verhoogt de bloedcirculatie in de aangedane plek en tijdens de behandeling wordt de medicinale olie tot diep in de huid opgenomen en voedt en versterkt zowel de spieren als zenuwen. Kati Basti wordt met zeer warme medicinale olie gedaan woordoor het effect van ontspanning tot in de diepere lagen van het gebied als ook de betreffende marma-punten kan doordringen.

Aanbevolen bij: spondylitis, spondylolysthesis, hernia, reumatische artritis, sacroileitis, lumbosacrale radiculaire syndroom.

Pizhichil – Pizhichil is een bijzondere vorm van behandeling die een combinatie is van olie massage en warmtebehandeling. Deze therapie is ook bekend als behandeling voor aristocraten en werd in vroegere dagen door de Maharadja’s en koningen ondergaan. Bij deze Ayurvedische behandeling wordt warme sesam- of Ayurvedische kruidenolie over het hele lichaam uitgegoten. Pizhichil betekent letterlijk ‘uitknijpen’, omdat deze behandelingen over het algemeen gegeven wordt door middel van het uitknijpen van in olie gedrenkte doeken. Een zachte, gesynchroniseerde massage die wordt uitgevoerd onder een constante stroom van warme kruidenolie.

Aanbevolen bij: weefselverlies, vata (lucht) aandoeningen, lage immuniteit, krachtverlies, seksuele zwakte, spierspasmen, degeneratieve spier-aandoeningen, reumatische pijnen, artritis, neurologische aandoeningen enz.

Pindaswedana – Pindaswedana is een behandeling waarbij het lichaam wordt gemasseerd met bundels met gekookte rijst of kruiden. De bundels worden in een warm mengsel van kruiden en melk of olie gedoopt en vervolgens wordt hele lichaam in cirkelvormige bewegingen met de bundels gemasseerd. Door de warmte kunnen de medicinale eigenschappen van de kruiden diep de weefsels intrekken. De behandeling verlicht vele klachten, heeft een pijnstillende werking en een verjongend effect. Pindaswedana kan zowel door één als twee personen worden uitgevoerd.

Aanbevolen bij: (spier)pijnen, gewrichtsproblemen, zoals osteo-artritis en reumatoïde artritis, slapeloosheid, depressie, blokkades in het lichaam, circulatiestoornissen.

Swedana – Swedana is een behandeling waarmee het lichaam wordt verhit door middel van warme stoom. Deze behandeling wordt vaak toegepast ter opvolging van Snehana, de warme oliebehandeling. Tijdens de Swedana behandeling zit u in een stoomcabine, waarbij slechts uw hoofd uitsteekt. Door de warmte gaan uw poriën openstaan en kan de olie tot de diepste weefsels binnendringen. De warmte zorgt ook voor een betere beweging in het lichaam en lost blokkades op. Tijdens de behandeling begint u te transpireren en daardoor worden afvalstoffen uit het lichaam afgevoerd. De behandeling is vooral geschikt voor klachten die door Vata en Kapha dosha zijn veroorzaakt.

Aanbevolen bij: ter afsluiting van de Abhyanga, obesitas, reumatoïde artritis, verkoudheid, verstoppingen in het borstgebied, stijve spieren, circulatiestoornissen, ter voorbereiding op Panchakarma.

Vamana – Is een Ayurvedische behandeling waarbij door middel van braaktherapie het lichaam van oud en taai slijm wordt ontdaan, hierdoor kan de buitensporige “Kapha” dosha weer in balans worden gebracht. Tijdens dit proces wordt niet alleen de maag en luchtwegen opgeschoond. Het heeft een reinigende werking op elke cel in het lichaam.

Aanbevolen bij: diabetes, astma, chronische verkoudheid, chronische sinusitis, chronische indigestie, huidziekten, voedselvergiftiging, epilepsie, anorexia, specifieke abdominale stoornissen en door Kapha overheersende gerelateerde ziekte.

Virechana – Virechana is de Panchakarma behandeling die zorgt voor de eliminatie van Pitta vanuit de dunne darm. De dunne darm is de plaats waar Pitta zich concentreert en tijdens de Purvakarma behandelingen is Pitta zoveel mogelijk vanuit de dieperliggende weefsels naar de dunne darm gebracht. Virechana is een therapie waarbij u sterk laxerende kruiden krijgt toegediend. Op deze manier wordt diarree opgewekt, waardoor de overtollige Pitta zal worden afgevoerd.

Aanbevolen bij: Pitta-aandoeningen zoals: chronische koorts, huidaandoeningen, acne, allergische aandoeningen, eczeem, psoriasis, ascites, artritis, geelzucht, onvruchtbaarheid, oligospermie, hyperzuurgraad, wormen en jicht.

* Afhankelijk van uw aanvullende ziektekosten verzekering kunnen de behandelingen volledig of gedeeltelijk worden vergoed. Afspraken dienen uiterlijk binnen 24 uur, telefonisch, te worden geannuleerd. Binnen 24 uur zijn we genoodzaakt de gereserveerde tijd in rekening te brengen.

Ayurvedische Therapie is maatwerk

De voordelen van een Ayurvedische behandeling
Ayurveda is van nature preventief, beschermend en stimuleert en vervuld de primaire gezondheidsbehoeften van de mens. Tegelijkertijd worden de op zich zelf staande Ayurvedische kruidenremedies makkelijk door het lichaam opgenomen, versterken ze de katabolische, anabolische en metabolische processen in het lichaam (afhankelijk van waar ze voor worden ingezet). De Ayurvedische kruiden bevatten vaak hoge voedingswaarden en bieden ze een constructieve aanpak tegen de destructieve krachten.

Klassieke Ayurvedische Therapieën en Ayurvedische kruiden zijn er op gericht niets anders te doen dan alleen lichaamseigen genezingsprocessen te stimuleren, niets meer dan dat. De Ayurvedische benadering is vaak de juiste keuze bij de aanpak van chronische en hardnekkige ziekten omdat de verschillende Ayurvedische behandelmethoden en kruidenpreperaten de ziekte tot in de bron aanpakken. Ziekte is meestal niet in een dag ontstaan en de Ayurvedische behandelmethoden kunnen dan ook tijd vergen maar dit geldt natuurlijk ook voor de allopathie. Wanneer men zich houdt aan de leefstijlregels en voorschriften van een bekwaam Ayurvedische arts zal men daar zeker zijn voordeel mee kunnen doen. De mens heeft zichzelf niet gemaakt, het menselijk lichaam wordt beschouwd als een Goddelijke gave. Het aan de mensen om daar optimaal gebruik van te maken en dat kan met de schat aan kennis die Ayurveda biedt.

ayurveda1

Karnapuran – Ayurvedische behandeling via het oor.
Het hele oor wordt gevuld met lauw medicinale olie en bleef voor 100 Matras duur in elk oor.
Aanbevolen bij: Oorsuizen, doofheid, oorpijn, chronische sinusitis, gezichtsverlamming, Torticollis spasmodica.

Nasya – Ayurvedische behandeling via neus.
Toediening van bepaalde medicijnen (olie, ghee, poeder, swarasa) door de neus wordt Nasya genoemd.
Aanbevolen bij: Verschillende ziekten van oog, oor, neus, keel en hoofd, Psychische stoornissen, epilepsie, slapeloosheid, Haar problemen, hoofdpijn, migraine, geheugen en de mentale
functies te bevorderen.

Netrabasti – Ayurvedische behandeling van de ogen.
Netrabasti ook wel Netra Tarpana genoemd. Hierbij wordt lauwwarme medicinale ghee gegoten in een wand van deeg die is aangelegd rond de ogen.
Aanbevolen bij: Beginnnende bij- of verziendheid, vermoeide ogen, roodheid van de ogen, droogheid in het oog, tranende ogen, branden van de ogen en ziekten in het netvlies.

Shirobasti – Ayurvedische behandeling via het hoofd.
Er wordt een kap op het hoofd geplaatst waar vervolgens medicinale lauw Ayurvedische olie in wordt gegoten tot een bepaald niveau. Men houdt deze olie voor een bepaalde op het hoofd.
Aanbevolen bij: Ziekten van het hoofd, Haar problemen, gevoelloosheid in het hoofd, gezichtsverlamming, bijziendheid, Psychische stoornissen. Ook goed voor geestelijke ontspanning.

Shirodhara – Ayurvedische behandeling via het hoofd.
Tijdens Shirodhara wordt via de regelbare houder waarin zich (meestal) Medicinale Ayurvedische olie bevindt, een ritmische stroom olie op het voorhoofd gegoten die zich verder verspreidt via de hoofdhuid en het haar naar de rest van het hoofd. De keuze van de vloeistof (medicinale olie, melk, karnemelk, suikerrietsap) is afhankelijk van de overheersende dosha en het gestel van de betreffende persoon.
Aanbevolen bij: Hoofdpijn, Hyper spanning, roos, grijs haar, slapeloosheid, Verlamming, psychische stoornissen, ziekten van oog, stress, depressie, gebrek aan vertrouwen, gebrek aan concentratie, epilepsie, dementie, migraine, voor ontspanning van de geest, om de functie van 5 zintuigen te verbeteren, om intelligentie en zelfvertrouwen te bevorderen.

Shiropichu – Ayurvedische behandeling via het hoofd.
Wattendeken gedrenkt in medicinale olie wordt geplaatst op het hoofd en vochtig gehouden met warme olie.
Aanbevolen bij: aangezichtsverlamming, hoofdpijn, slapeloosheid, slecht geheugen, dermatitis van de hoofdhuid, roos, neurologische aandoeningen, verlamming en huidaandoeningen zoals eczeem.

* Afhankelijk van uw aanvullende ziektekosten verzekering kunnen de behandelingen volledig of gedeeltelijk worden vergoed. Afspraken dienen uiterlijk binnen 24 uur, telefonisch, te worden geannuleerd. Binnen 24 uur zijn we genoodzaakt de gereserveerde tijd in rekening te brengen.

Massage volgens Ayurvedamassage
De Ayurvedische Massage maakt deel uit van een reeds duizenden jaren oude Indiase Geneeskunde ‘Ayurveda’ genaamd. Wilt u meer weten over de Ayurveda kijk dan even verder op onze site. De verschillende Ayurvedische Massages helpen om de herstelprocessen van lichaam en geest helpen reactiveren. Het wordt ingezet bij het behandelen van diverse gezondheidsproblemen die voortkomen uit de disbalans tussen fysieke, mentale, emotionele, spirituele en natuurlijke processen. Wat de Ayurvedische Massage uniek maakt, is dat de massage wordt uitgevoerd op basis van kruidenmengsels die geselecteerd worden volgens de constitutie van de patiënt. Aldus kunnen de kruidenmengsels de huid binnendringen en hun therapeutisch effect hebben. De Ayurvedische massage is dus meer dan een ontspanningsritueel en heeft dan ook een sterk therapeutisch effect en karakter. Het kan dus zo zijn dat de Ayurvedische Massage ook drastische veranderingen in de fysieke, mentale en emotionele constitutie teweeg brengt.

Ayurvedische Massage wordt gedaan volgens;

Ingredienten voor Ayurvedische Massage Olie

 • Constitutie
 • Leeftijd
 • Staat van ziekte (disbalans in de constitutie)
 • De staat van de Doshas
 • Staat van het verteringsvuur
 • Toxines (afvalstoffen) in het lichaam

Een ervaren Ayurvedic Practitioner of  Therapeut weet precies welke (kruiden) olie hij of zij gebruiken moet.

Toegepaste technieken bij de Ayurvedische Massages

De Ayurvedische Massage omvat drukken,wrijven, manipulatie van de spieren, haren en gewrichten. Het is verdeeld in verschillende type;

 • Complete Ayurvedische lichaamsmassage (Abhyanga)
 • Ayurvedische Hoofdmassage
 • Masseren van het lichaam met droge poeder
 • Masseren met kruidenpasta
 • Masseren met medicinale olien

Ayurvedische onderzoekers hebben aangetoont dat Ayurvedische massage met medicinale droge poeders, het vetgehalte in het lichaam laat afnemen. Het geeft het lichaam ook meer kracht en is heilzaam voor de huid. Kruidenpasta’s worden meer gebruikt voor cosmetische doeleinden. Het geeft een gevoel van blijheid, maakt de huid zacht en licht, waardoor de huid mooier wordt. Oliën, Ayurvedische kruiden pasta’s of andere kruidenmengsels die gebruikt worden bij de massage, penetreren de huid en bereiken de verschillende lichaamsweefsels. Ayurvedische Massage gaat het verouderingsproces tegen, het houdt de huid jong en rimpelvrij. Een goede massage met olie haalt vuil weg uit de huid en maakt tegelijkertijd miljoenen poriën schoon. Het geeft indirect invloed op de longen, darmen en nieren. Door massage wordt de bloedcirculatie bevorderd, dode huidcellen worden verwijderd zodat nieuwe huidcellen kunnen groeien en hierdoor wordt dan de elasticiteit van de huid bewaard. Bevordering van de bloedcirculatie helpt bij het vrijkomen van toxine en afvalstoffen. Ayurvedische Massage werkt niet alleen op fysiek niveau, het heeft ook zijn effect op de geest; het brengt rust en maakt de persoon opgewekter. Mensen hebben het nodig om geraakt en aangeraakt te worden. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen of dieren met te weinig lichaamscontact zijn onzeker, moeilijk aanpassen en hebben meer kans op ziekten.

Wat doet een Ayurvedische Massage?

Massage doet het volgende met het lichaam:

 • Snehan = glad maken
 • Vishyandana = vloeibaar maken en afvoeren van afvalstoffen
 • Mardava = zacht maken

De kruiden die voor massage worden gebruikt moeten de volgende eigenschappen hebben: Zwaar, koud, bewegend, langzaam, precies/haarfijn, zacht, vloeibaar, slijmerig. Deze kruideneigenschappen zijn vooral te vinden in de Aarde- en Water (twee van de vijf Mahabhootas).

 • Gladheid = verlicht / verzacht Vata & Kapha, verhoogt de zachtheid in het lichaam (lees: huid)
 • Vishyandana = maakt vet vloeibaar
 • Zwaar = geeft kracht aan de spieren
 • Koude = verkoelt het lichaam
 • Vloeibaar = maakt doshas vloeibaar en brengt ze naar het spijsverteringskanaal
 • Slijmerig = verhoogt de kracht, het helpt de moleculen bijeen te brengen/houden
 • Beweeglijk = helpt bij het bewegen van gas en feces
 • Langzaam =  helpt de olie langzaam over het lichaam te verspreiden
 • Precies = helpt de olie zich te verspreiden naar en door de kleinste kanaaltjes

Meestal word er voor de Ayurvedische massage kruidenolie of medicinale ghee gebruikt, tegenwoordig wordt meestal olie gebruikt. Als basis voor de kruidenolie wordt meestal sesamzaadolie gebruikt, deze olie is zwaar, heet, scherp, precies en snel absorbeerbaar. De smaak en het postdigestieve effect is zoet. Dit is ook de reden dat olie niet kapha verhoogt, terwijl het wel vata verlaagt. Olie is zeer goed voor de huid, ogen en tegen wormen, verzacht pijn in het hoofd en het bekken, het geeft spanning aan de spieren en het is een pijn-verlichter.

Kenmerken van een Ayurvedische massage

 • Het verbetert de bloedcirculatie.
 • Het verhoogt de weerstand tegen ziekten en kwalen.
 • Het brengt lichamelijke en geestelijke ontspanning tot stand en helpt mee stress en hoofdpijn op te heffen.
 • Het versterkt en ondersteunt het zenuwstelsel en verlicht klachten hier uit voortkomend.
 • Het stimuleert de functies van de vitale organen.
 • Het helpt de spieren en gewrichten te versoepelen.
 • Vermindert zowel geestelijke als fysieke vermoeidheid.
 • Het helpt het gezichtsvermogen te verbeteren.
 • Voedt het lichaam.
 • Geeft een goede nachtrust.
 • Bevordert een langer leven.
 • Maakt de huid zacht, soepel en sterk.
 • Geeft meer weerstand aan de huid.
 • Ayurvedische Massage wordt beschreven als Jarahar; zij helpt het tegengaan van veroudering omdat ze voedingstoffen levert aan de zeven celstoffen van het lichaam te weten: 1. Rasa (Plasma), 2 Rakta (bloed), 3 Mamsa (spieren), 4 Medas (vet), 5 Asthi (gebeente). 6 Majja (beenmerg) en 7 Shukra (zaadcellen).

Ayurvedische massage wordt aanbevolen bij:

 • Algemene zwakte
 • Aandoeningen van de gewrichten
 • Aandoeningen van spieren

Aandoeningen van het zenuwstelsel;

 • Neuralgia
 • Pijn door zenuwontsteking
 • Polio
 • Verlamming
 • In het geval van drugs verslaving zowel preventief als therapeutisch
 • Ontwenning syndroom

Vrouwelijke aandoeningen;

 • Dysmennorhoea
 • Oligomennorhoea
 • Mennorrhogia
 • Leucorrhoea
 • Menopause syndrome
 • Bloedsomloop
 • Ziekten in sporters
 • Psychische problemen

Metabolische verstoringen zoals; 

 • Obesity
 • Gewichtsverlies

Filmpje met een demonstratie Ayurvedische Hoofd & lichaamsmassage uit de Ayurvedische kliniek Prakash Deep Institute in India.

*  De behandelingen gegeven door een geregistreerde Ayurvedische arts of therapeut komen wanneer je aanvullend bent verzekerd altijd in aanmerking voor vergoeding (geheel of gedeeltelijk).

Ayurvedische Massage behandelingen

Er bestaan vele vormen van Ayurvedische massages, wij geven hier slechts de meest toegepaste vormen weer.

 • Abhyanga Massage
 • Marma Therapie
 • Pindaswedana Massage
 • Vishesh Massage
 • Udvarthanam Massage

* Afhankelijk van uw aanvullende ziektekosten verzekering kunnen de behandelingen volledig of gedeeltelijk worden vergoed. Afspraken dienen uiterlijk binnen 24 uur, telefonisch, te worden geannuleerd. Binnen 24 uur zijn we genoodzaakt de gereserveerde tijd in rekening te brengen.